Malay Books
Pilihan POPULAR
Category
   
MISTERI TAMING SARI
EAN No : 9789672394112

Author : IBNU IBRAHIM AT-TAWARI

RM 29.90 (WM)
RM 31.90 (EM)
Member : Rebate 20%
Promotion Period : 2 Oct ~ 3 Dec 2020
Summary:
Kutelusuri jejak-jejak sejarah mencari Keris Taming Sari, bermula dari kerajaan Majapahit sehingga ke kerajaan Melaka. Kutelusuri Sulatatus Salatin, Sejarah Melayu dan tak lupa Hikayat Hang Tuah sendiri kerana keris ini milik Laksamana Hang Tuah. Kutemui juga Sang Kertaksa, Patih Gajah Mada, Seri Betara Majapahit, Aria Putera di Bukit Pancalusa, Sang Persanta Nala di Gunung Wirana Pura, Syeikh Mansur di Hulu Melaka, Suraprabhawa Raja Majapahit, Patih Kerma Wijaya, baginda Sultan Mahmud Shah dan ramai lagi. Tak kulupakan Tun Mamat kerana beliau pernah bersama Hang Tuah sewaktu meminang Puteri Gunung Ledang, semata-mata untuk mencari jejak-jejak sejarah yang ditinggalkan oleh Keris Taming Sari yang bagiku begitu misteri.
Tidak cukup di situ, aku tandangi candi Borobudur di Yokyakarta untuk mempastikan apakah keris pernah wujud di Indonesia. Aku dapati, pada relief di candi Borobudur itu, tepatnya di sudut bawah bahagian tenggara, gambar beberapa perajurit membawa senjata tajam yang menyerupai keris. Begitu juga di candi Prambanan. Di candi Prambanan pula terdapat gambar yang serupa, terutamanya di candi utama yang disebut sebagai candi Shiva. Di candi ini juga terdapat relief monyet yang menghunus sejenis belati mirip keris dan Laksmana sedang bertempur sambil memegang senjata serupa. Jenis senjata tikam di candi Prambanan itu tidak berbeza dengan yang ada di candi Borobudur: kedua-duanya tergolong sebagai jenis 'Keris Buda'. Dilihat bentuknya, keris itu berukuran pendek, gemuk dan agak tebal, mirip dengan senjata tikam yang berkembang di India.
Memang tidak syak lagi, Keris Taming Sari memang berasal dari Indonesia, milik Taming Sari yang pernah hidup dalam kerajaan Majapahit suatu ketika dulu. Tetapi keris ini telah dihadiahkan ' kepada Hang Tuah oleh Raja Majapahit Suraprabhawa selepas Hang Tuah berjaya mengalahkan Taming Sari. Setelah banyak jejak sejarah yang tentunya bersimpang-siur yang kutelusuri, akhirnya aku telah berjaya juga merungkai Misteri Keris Taming Sari ini...
 
< BACK
Connect with us on